reclamebureau ontwerpfabriek hilversum
 
Contact met ons
Home
Bestuur
Nieuwsbrieven
Nieuws
Foto's
Handige Links
HOP 2040
Omgevingsfoto Hilversum
HOP2040
Jaarvergadering 22 oktober 2020
Wat stond er voor het Raadhuis werd gebouwd?
Albertus Perk tegen MRA plannen
Groen beleidsplan Hilversum 2030
Hilversum heeft recht op participatie!
Collegebrief over uitstel woningbouw
Visie Noordwestelijk Villagebied
Zorg dat je gezien wordt!
Burgernet
  Nieuws - Burgernet


Wat is Burgernet?

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.
Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? DE GEMEENTE HILVERSUM IS DEELNEMER

Laat van je horen met Burgernet!

Waarom Burgernet?

Wonen en leven in een veilige omgeving: dat vindt u toch ook belangrijk? De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. In uw eigen buurt kunt u zelf ook veel doen om uw leefomgeving prettig te houden. Veel mensen doen dit al: door een praatje te maken of door de eigen straat schoon te houden. De gemeente en politie werken graag nog beter samen met de bewoners. Daarom is er Burgernet. Door uw ogen en oren te gebruiken, kunt u direct helpen uw leefomgeving veiliger te maken.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?

Bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denkt u hierbij aan:

 - diefstal of inbraak;
 - doorrijden na een aanrijding;
 - tasjesroof;
 - geweld;
 - vermiste personen.

Hoe werkt Burgernet?

1. De meldkamer van de politie ontvangt een melding. Politie wordt op de melding afgestuurd.
2. Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer van de politie op hetzelfde moment Burgernet in.
3. De centralist van de meldkamer van de politie geeft een bericht door aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding: "Hier volgt een oproep voor Burgernet. Wilt u uitkijken naar -duidelijk omschreven persoon of voertuig- en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis terugbellen naar 0800- 0011." De deelnemers ontvangen deze oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS.
4. Aan de hand van de door Burgernetdeelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen.
5. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer van de politie ook Burgernetdeelnemers in aangrenzend gebied inschakelt.
6. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

SMS-Alert wordt Burgernet

Hier vindt u informatie voor deelnemers aan SMS-Alert, waarvan de gemeente heeft aangegeven over te gaan op Burgernet.

 - Wat betekent dit voor u?
 - Waarom wordt SMS-Alert straks Burgernet?
 - Waarom Burgernetdeelnemer worden?
 - Hoe word ik Burgernetdeelnemer?

Wat betekent dit voor u?
In de periode 2010 - 2011 zullen veel gemeenten waar nu SMS-Alert draait Burgernet invoeren. Hierbij gaat SMS-Alert op in Burgernet. Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in uw woon- en werkomgeving te bevorderen. Met het opgaan van SMS-Alert in Burgernet worden de mogelijkheden om samen met u de veiligheid te verhogen uitgebreid en verbeterd.

SMS-Alert en Burgernet samen, een verbeterd concept
Op dit moment zijn er veel SMS-Alert deelnemers in verschillende gemeenten. SMS-Alert heeft voor deze gemeente een belangrijke toegevoegde waarde. Gericht op de veiligheid in de gemeente worden er vele successen geboekt. SMS-Alert en Burgernet hebben veel met elkaar gemeen. Beide betrekken burgers bij de veiligheid in de eigen buurt. Burgernet maakt naast SMS ook gebruik van spraakberichten en e-mailberichten.

Burgernetdeelnemer worden
Burgernet is van en voor de gemeente, politie en de burgers. Met Burgernet krijgt u meerdere oproepmogelijkheden: naast SMS ook spraakberichten op vaste en mobiele telefoon en e-mailberichten. Burgernet biedt tevens de mogelijkheid om naast opsporing ook te informeren over veiligheidssituaties of u te alarmeren indien zich een vervelend voorval voordoet. Denkt u hierbij aan belangrijk informatie over een stoomstoring in uw buurt of een waarschuwing voor een grote brand waar u hinder van kunt ondervinden.

Van SMS-Alertdeelnemer naar Burgernetdeelnemer
Zodra de gemeente overgaat naar Burgernet wordt u als SMS-Alert deelnemer automatisch overgezet naar het Burgernetdeelnemersbestand. U ontvangt hierover een SMS-Alert, waarin u wordt gevraagd uw persoonsgegevens voor Burgernet in te vullen. Deze gegevens zijn nodig om volledig gebruik te kunnen maken van Burgernet.
Let op: u bent pas volledig Burgernetdeelnemer als u uw gegevens voor Burgernet heeft ingevuld.

1. U logt in op www.burgernet.nl met uw mobiele telefoonnummer en het wachtwoord dat u per sms hebt ontvangen. Let op: Het wachtwoord is hoofdlettergevoelig.

2. Door in te loggen komt u op uw persoonlijk aanmeldformulier terecht. U wordt gevraagd dit formulier in te vullen. Deze gegevens zijn nodig om volledig Burgenetdeelnemer te worden. Om veiligheidsredenen zijn de persoonsgegevens die bekend waren bij SMS-Alert, niet ingevuld op dit formulier. Wij vragen u om het aanmeldformulier volledig in te vullen.

Belangrijk: Uw gegevens worden alleen gebruikt voor Burgernet.

3. Ter afsluiting vult u uw eigen gekozen inlognaam en wachtwoord in. Deze gegevens bieden u toegang tot uw persoonlijke Burgernetaccount. Hier kunt u onder meer uw eigen gegevens beheren. U kunt de tijden dat u berichten wilt ontvangen en uw afwezigheid aangeven.

4. Na het succesvol doorlopen van het aanmeldformulier bent u officieel Burgernetdeelnemer en kunt u vanaf dat moment Burgernetoproepen ontvangen.

5. Indien u uw e-mailadres heeft ingevuld in het aanmeldformulier, ontvangt u de bevestiging van deelname per e-mail. Tevens ontvangt u nog een bevestigingsbrief per post.

Tot ziens bij Burgernet
Steeds meer gemeenten voeren Burgernet in. Gaat u ook mee? Burgernet werkt!

 

 

24-02-2012